You are here

Affan's new head office is built in composite material with Diab core

News International-French

20 May 2015

The companies have been cooperating for several years, first creating a roof over the entrance to the Sidra Medical and Research Center and lately building a huge canopy roof that shelters the entrance of Abu Dhabi's shopping mall.

Affan Innovative Structures LCC started out 11 years ago, designing and manufacturing in complex steel and glass. Four years ago, Affan added sandwich composite materials into their material portfolio. Today, they can create a large range of shapes and sizes, whether it is a dome, a bridge, a façade, a canopy or a sculpture.

Affan and Diab have been cooperating several years, first creating a roof over the entrance to the Sidra Medical and Research Center and lately building a huge canopy roof that shelters the entrance of Abu Dhabi's premier shopping mall. Today, Affan is busy creating, among other things, a completely new head office, showroom and factory for themselves in Dubai Investment Park (DIP). Affan designs and makes all the calculations for the building, which will be manufactured using mainly Divinycell P.

The new building will stand ready to welcome the 250 Affan employees at the end of 2015.

Composites for better sustainability
“The reason we chose sandwich composites with Divinicell for the construction was that we wanted to reduce the steel structure as much as possible”, says Jacqueline Rufenacht. Many steel beams are taken away and parts of the building are self-supporting, taking their own load. Since the composite panels are much lighter, the building process gets a lot easier and faster. Composites are also very durable and sustainable due to their long lifetime without noteworthy maintenance and low environmental impact.

The building is 7,500 square meters and 13 meters tall, with production and storage on the upper floor and offices built in on the sides. The ground floor is taken by a big showroom, more production space, and all the machinery.

Large roof windows let in lots of light and everything is painted white to create a spacious, airy feeling. A sliding skylight above the stairs allows access to a recreational area on the roof terrace.

More information: www.diabgroup.com - www.affan-uae.com